Pavla Škorpíková

25 let po revoluci - je to blbý a blbější

18. 11. 2014 10:31:42
Od dob tzv. revoluce se hodně v Česku změnilo. Doba socialismu skončila, nastala doba kapitalistického komunismu nebo komunistického kapitalismu. Lidé se mění, doba se mění. Neexistují monopoly, státní podniky, nikdo neplní pětiletky, nástěnky nejsou plné oslavných ód na Rusko. V odporně velikých budovách KSČ sídlí kdokoliv, jen ne komunisté.
Před revolucí

Sbírali jsme céčka, byli pionýři a nebyli jsme cool, ale maladěc. Nikdy jsme neslyšeli o Havlovi, tj. já a moji vrstevníci na základní škole. Naši rodiče tajně snili o dovolené na Západě.
Revoluce
Byla to vůbec revoluce? Najednou se změnil režim a rozhodně to nevypadalo tak dramaticky. Pár maníků si vyšlo jako vždycky do ulic, ale tentokrát to bylo jiné. Sametové zvonění klíčema.
Po revoluci

Nosili jsme důležitě trikoloru a vůbec netušili, co se děje. Sjížděli jsme příšerně dabované cizí filmy (jeden člověk nadaboval vše) na VHS. Sbírali se Pokemoni a všichni kupovali fejkové rifle u Vietnamců. Skoro všichni. Vyjeli jsme do sousedního Rakouska a měli ústa dokořán nad pestrými výlohami, nad krásnými ulicemi.
Změny?
Vláda
Nevládne komunismus. Aspoň oficiálně. Prezident se dokonce volí přímou volbou, a tak si národ volí člověka. Je takovej lidovej, nechtěli jsme přece aristokracii, ne? Už Masaryk měl s aristokracií problém. Havel, Klaus, Zeman. Z bláta do louže, aneb nezoufejme, bude hůř. Havel idolizován, letiště Ruzyně přejmenováno na Vaklaf Havl Érpórt Prág. Ve vládě sedí lidi, na které si můžeme otevřeně stěžovat, psát o nich, dělat fotomontáže a házet na ně vajíčka, popř. rajčata.
Práce
Nezaměstnaní už nejsou hledání FKÚ coby příživníci na socialistické vlasti. Práci mít můžeme, ale nemusíme. Sociální dávky jsou štědřejí než kdykoliv předtím. Pokud práci chcete, můžete jít na intervyjů za spešlistou z hjůmen rezórses, dříve známo coby baba na osobním oddělení či personalistka. Ne všichni pracují legálně, objevují se práce na černém trhu. Uf. Kde jsou ty doby, kdy měl člověk razítko v občanském průkazu. Samotná OP už není tlustá knížečka velikosti kapesní Kamasutry, ale jednoduchá plastiková věcička, která se vejde do peněženky.
Obchody
Zrušili nám Tuzex, paní Mullerová. Nemusíme spěchat po práci do obchodu, kde otrávená prodavačka vytírá podlahu a hází na vás pohled, který kdyby zabíjel... V sobotu není nutné vstávat a spěchat do obchodu, který zavírá v 11 ráno. Billa, Interspar, Penny, Albert, Lidl, Tesco - jen zlomek obchodů toho, co dřív byl monopol. Obchody fungují déle, mají pestrý výběr, kvalitní i nekvalitní potraviny, velké i malé ceny. Neexistuje maloobchodní cena, začala pravá soutěž. Lidi kupují levné jídlo, protože je levné a stěžují si, že obchody jsou plné levného jídla.
TV
Spouští se komerční televize a diváci se nemůžou nabažit béčkových filmů z USA. Reklamy, které dřív byly minimální, se objevují víc a víc. VHS se vyhazuje pár let poté, co se pracně kupovalo mnohdy v cizině a máme dvd. Místo francouzských komedií se díváme na americké splašky často přeložené nějakou aupairkou, která si myslí, že po roce utírání nosu americkým spratkům zná onen cizí jazyk dokonale. Humor poněkud zhrubnul a objevuje se víc vulgarity.

EU
Česko se dostalo do EU. Jupí. Nemá se prodávat marmeláda z jahod a pomazánkové máslo, které není máslo. Zatracená EU. Pěstuje se řepka, cukrová řepa se ruší, brambory se dováží z Francie, česnek z ČÍNY! a jablka z Itálie. Ať žije globalizace.
Školy
Školy prošly mnohými změnami, nejsou už celostátní osnovy, začaly se objevovat soukromé školy a katolická gymnázia. Střední zdravotnická škola už neprodukuje sestry, dle vzory ciziny musejí mít bakalářské vzdělání, aby nemusely být v roli sanitářky. Učebnice se ztenčují, o komunismu se raději nikdo neučí. Žáci mají víc práv než povinností, nastala devalvace vysokoškolských titutů a maturity. Západní vzor za každou cenu. Není povinná ruština, ale angličtina.
Byty
Dneska se už novomanželé netísní v bytě s rodiči, mají vlastní byt. Draze, ale mají. Spousta lidí prodala nebo pronajímá byty, byty a domy se stále staví. Paneláky dostaly růžový a zelený přeliv, sídliště připomíná marcipánový dort, to samé domy na náměstí. Děti už nemají v pokojíčku nábytek Universal, ale IKEA.
Rodina
Z osmi a devíti procent za komunismu se dneska rodí 43 procent nemanželských. Co stihli v cizině za 70 let se Češi snažili dohnat za 20. Brnkačka. Manželství nic neznamená, lidé, kteří se neberou, mají pocit, že jsou rebelové. Nejsou novomanželské půjčky, nejsou žádné výhody, naopak předstírat svobodnou matku žijící jinde a pobírající dávky se vyplatí...Neúplná rodina se stala novou normou, nikdo se nedívá přes prsty na svobodné matky. Děti, které mají rodiče spolu, začínají být divné. Děti už nejsou pionýři, ale skauti.
Jména
Za komunistů bylo možné pojmenovat děti víceméně jen podle kalendáře, cizí jména nebyla moc povolena a pokud, nesměla být hláskována příliš cize - Klaudie ano, Claudia ne.
Dneska je svoboda, a tak se rodí Christopher Škopek, Sandokan Zelený, Brandon Novák, Jessica Šoustalová atd. Nejen obyčejná lůza, ale i rádobycelebrity tak činí, čím větší nula, tím podivnější jméno. Nevio Hájek, Marcus Řepka atd.

Banky
Existuje spousta bank, netřeba chodit s vkladní knížkou do spořitelny. Platební karty se pomalu ujímají. Bankomaty se objevují víc a víc.
Exekutoři
Novinka v kapitalismu, kdo ignoruje dluhy, je často překvapen! těmito vykonavateli finanční spravedlnosti. Spousta lidí je nenávidí, ač si zavinila těžkou situaci sama, kdo vysoko skáče, aj vysoko padá.
Zdravotnictví a zdraví
I zde kopírování ciziny za každou cenu. Začínají se provádět ambulatní operace u kýly atp. Místo jedné zdravotní pojišťovny je nyní výběr. Stále je však povinné být pojištěn, na což přišla spousta lidí, která odjela na západ. Když jim přišel účet s penále, byli překvapení. Viz sekce Exekutoři.
Mentální zdraví se "zhoršuje", kdekdo má nějakou poruchu, děti už nejsou hloupé, ale jsou nějací dys, nejsou to spratci, ale mají ADD nebo ADHD. Lidi už nevědí, jak co dělat v posteli, ale není třeba lámat hůl, zajděte si k sexkoučce.
Národ nám hezky tloustne. Plastické operace prsou se stávají povinností pro české údajně známé modelky.
Internet atd.
Běžný telefon měli jen někteří, na auta se čekalo x let. Dneska je snadné mít doma telefon, ale lidi ho ruší, protože dneska každý má mobilní telefon. Dneska má každý auto nebo dvě a nemusí se ponižovat čekáním na Trabant. Dneska si může koupit nejen českou a ruskou značku, ale klidně i francouzskou. Internet je běžný i na vesnici a každý druhý Čech je aktivní na sociálních sítích a na blozích. Důchodci vzpomínají na staré dobré časy a mají mlhavou paměť, že jídlo nebylo zase tak super, nebyl výběr, bylo nakupování pod pultem. Místo v hospodě se nadává na internetu, místo deníčku si lidi vedou blogy a běda, jakmile někdo řekne křivé slovo na obnažování něčího těla nebo duše!
Gastronomie
Kdo nevaří s šery tomaty, nedělá sósy, nedělá redukce, neví nic o moderním vaření. Zrušena IV. cenová, ale smažák je stále oblíbené jídlo. Na jedné straně Pohlreich, na druhé straně Babica. Pohlreich umí vařit, prošel praxí v cizině, ale je takovej sprostej, to vám nevím, pani, já ho nemusím. Zato Babica...mmmhhhmm. Vypadá jako buran, vaří jako buran, mluví jako buran. Jeho fanoušci neumí počítat, a tak mají pocit, že vaří levně a dobře a rychle. Příprava jeho blafů trvá dlouho, cenově vyjde dráž než vaření z kvalitních surovin. Čecháček je ale v sedmém nebi, že může nějak ošidit, vochcat recept. Pak se objevil Hruška, jako Němcová sestavila pohádky, Hruška sebral lidové babicové recepty a dává jim nový život. Národ jásá. Tedy ten, který kouká na Babovřesky jistě.
Roztrhl se pytel s pořady o vaření, ač česká domácnost vaří méně a méně a spoléhá více na jídlo tam venku. Děti běžně znají hranolky a hambáče nebo jsou vystaveny gastronomii matinek, které vaři cosi čím se živili chudí studenti na koleji - opekl se lanšmít, uvařilo se gothajové překvapení, špagety s kečupem atd. Uživatelky serveru Mimibazar pozvedly ono chudostudentské umění na umění uvařit kečupovou polévku, placky ze špaget, tiramisu z pomazánkového másla. Do všeho se leje olivový olej, řízek z telecího na másle je totální snobismus. Rettigová pláče v hrobě. Neobrací se, nemá sílu, ono z kečupové polívky člověk moc energie nemá...
Cestování
Když pominula hlavní nákupní horečka za zbožím do Polska, odkud se vraceli lidé s velkou károvanou taškou, a muzea či vánoční trhy do Vídně, nastal čas velkého výběru. Skladník si může přečíst Vergilia v originále a může jet i na Kapverdy. Učitelka ze základní školy může jet na dovolenou do Afriky, montér může jet do Itálie. Nikdo se nemusí prosit o vstupní víza, nikdo není kádrován, zda je riskantní být pouštěn do ciziny. Nejezdí se do Jugoslávie emigrovat, jezdí se paštikovat do Chorvatska. Kdo nejezdí na dovolenou k moři, se musí před sousedy stále stydět. Ze Špindlu udělali bulvární pisálci Český Aspen.
Móda
Opuštěna šedivá šeď komunismu a všude je to tak barevné, že se nejednomu rasistovi otvírá kudla v kapse. Málokdo už šije doma, vyučené švadleny opouštějí řemeslo. Burda z Německa už nic neznamená. Babičky už nepletou podivné svetry. Nenosí se dederon, nefrčí chemlon. Ženy nosí Martensky a balerínky místo lodiček. Místo válenek se nosí Uggs. Pánové místo vaťáku, somradla, džísek a zmijovek nosí Bushmana. Dámy nenosí kaliopky, kamaše, tepláky, ale legíny, nasrávačky a bokovky, které nejsou vyplněny boky, ale špeky. Rifle-džíny se staly naprosto běžnou záležitostí. Vesničané se už nevyvážejí do opery, místo toho se pořádá Ples v Opeře aneb když dva dělají totéž, není to totéž. Vídeňský řízek a smaženej lančmít.
Čeština
Moderní čeština je upravena pro méně nadané, z ulice U vrb se stala ulice U Vrb. Začíná se objevovat více nešvarů, používá se více hovorová čeština. Lidi paří, randí, jsou šukézní, objevuje se Terky blog nebo Karlovo most.
Z kosmonauta se stává astronaut, aneb místo ruských slov cpeme všude anglicismu. Nemůžeme nosit oblečení, máme outfity. Nenosíme halenky či trička, máme topy. Z časopisu pro ženy máme lajfstalový magazín. Emergency, ambulance, cereálie, drinky, songy, medikamenty se to všude jen hemží. Tsunami se píše takto a ne foneticky cunami, protože anglický styl, vole! Co? Na ranveji přistává letadlo. Nepeče se jablečný koláč, ale páj. Pečou se mUfiny.
Amerikanismus
Místo dušiček se začíná slavit Halloween, pečou se dýňové koláče.
Místo Ježíška začíná nosit dárky vypasená kopie Mikuláše aneb Santa Claus.
Jaký je dneska život?

Babica a Hruška jsou kuchaři, Zeman je prezident, Troška je nejúspěšnější režisér...
Kdo může za naše životy? Kouzlo dnešní doby je, že lze něco změnit. Nemusíme se bát ruských tanků, domovních důvěrnic, kádrováků, nemusíme se bát říkat vlastní názory. Nemusíme brblat v hospodě, nemusíme ani brblat na blogu, můžeme zvednout zadek a něco udělat, zlepšit naše životy. Kouzlo dnešní doby je o volbě. Volba být sám sebou. Možnosti studovat, cestovat, vybrat si v jídle, pití i oblečení, vybrat si vlastní život bez toho, aby člověk musel do strany. Nemusíme mít správný dělnický nebo stranický původ, abychom mohli studovat na gymnáziu a vysoké škole. Nemusíme studovat vůbec. Ale můžeme. Máme zodpovědnost za vlastní život, za vlastní rodinu a je to jenom naše. Můžeme studovat, cestovat, najít si vlastní směr ve vlastním životě. Ano, pořád existuje tlačenka, protekce, korupce, ale vše je jiné. Nikdo už nediktuje z Ruska, co má kdo dělat. Je svoboda, ač se to možná na první pohled nezdá. Komunisté už nemají šanci ničit duše lidem. Nenechte se unést vzpomínkami na minulost a žijte v přítomnosti. Z minulosti se můžeme poučit, ale ne v ní žít.
Autor: Pavla Škorpíková | karma: 21.33 | přečteno: 824 ×
Poslední články autora