Skalpel, prosím! Pitva 50 odstínů šedi

18. 02. 2015 10:00:00
Červená knihovna o červeném pokojíčku bolesti a červeném zadečku Aničky na stříbrném plátně. Skalpel, prosím. Jdeme pitvat padesátku.

UPOZORNĚNÍ: NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK NENÍ RECENZE, ALE PITVA, OBSAHUJE TUDÍŽ DETAILNÍ INFORMACE O FILMU.

Ana je chudší studentka vysoké školy, obor anglická literatura. Christian Grey je miliardář, který nosí šedé obleky a šedé vázanky a sídlí v šedé budově. Jejich cesty se prolnou.

Anina spolubydlící ji požádá, ať za ni zaskočí při rozhovoru s miliardářem Greyem, ona samotná se totiž cítí mizerně, pod psa. Anastasia ráda pomůže. V oblečení, které evokuje sedmdesátá léta (příšerná květovaná halenka s obřím límcem) Ana vyráží na rozhovor s mužem, který ji později prolomí panenskou blánu a zlomí srdce...

Rozhovor probíhá pro Anu nečekaně, protože zjistí, že pan Šedivý je přitažlivý mladík a flirtuje s ní. Ana se vrací domů. Se spolubydlící přítelkyní rozebere rozhovor, nemá fotky, ale fotky se udělají, protože udělaný Grey přijede a je ochoten se nechat fotit. taky ji navštíví v práci, Ana pracuje v obchodě, který je jako stvořen pro Greye - prodává se tam provaz atd.

Focení pro rozhovor probíhán dobře a flirtuje se z očí do očí. Jdeme na kafe, ale promiň, tohle není pro mne.

Pak “dámy” jdou do klubu, spolubydlící jí ale musí pomoci s líčením. Ana se totiž nemaluje, nemiluje, nemailuje. Nefunguje jí totiž počítač... Z let sedmdesátých se přesuneme do osmdesátých ala riflová bundička, kterou Ana má na sobě.

Ana se v klubu-hospodě pod vlivem alkoholu spustí a zatelefonuje Greyovi, který je nablízku. Stalker Grey je vždy nablízku...

Christianovi jde o Anino blaho, a proto přispěchá, když ví, že Ana se opila.

Christian tvrdí, že není romantik, ale když Ana opilecky zvrací, Chris přispěchá a přidrží jí vlasy...

Christian ji uloží do postele, dodá pomoc na kocovinu a pak...vrtulníííík.

Christian tvrdí, že se nemiluje, ale šuká natvrdo, ale dokáže sexovat tak nudně, že jsem nutila potlačit zívnutí (a nostalgicky vzpomínala na Angeliku – tu originální). U toho zpívá jakási moderní mumlající zpěvačka.

Po odpanění následuje krásná klišoidní scéna, kdy Ana v JEHO košili vaří snídani a u další hudební vložky poskakuje u plotny a kroutí zadkem.

Ana nakoukne do pokojíčku plného různého nářadí na sado maso a řeší se smlouva, do bytu přijde nečekaně Christianova máti, seznámí se s Anou. Kdyby Ana chtěla s Christianem smluvně souložit, dostane vlastní pokoj, ve kterém prý už bylo patnáct žen..(nebudeme řešit, že v reálném životě byjedna z milenek miliardáře prokecla, že on je sadista a baví ho SM, smlouva nesmlouva. Ve filmu však nikdo o jeho sexuálním životě nic neví, dokonce se spekuluje, že může být gay).

Ana odchází, bere si obálku se smlouvou a bude o ní přemýšlet. Následuje zuřivá výměna emailů (starý dobrý miliardář jí totiž koupil počítač, aby mohla emailovat) a sms. Ana o tom přemýšlí, není si jistá, snaží se to utnout, než to začne, ale Christian ji fakt chce (aspoň to tvrdí scénář).

Následuje další hudební moderní doprovod a sterilní sex. Christan má hezké svaly a Ana hezká prsa. Christian má také hezká prsa, ale nesmí se na ně sahat. Christan je zodpovědný mladý muž a užívá kondom. Nevíme, jakou značku, aneb tvůrcům unikla možnost dalšího product placementu (vedle Apple atd.).

Další výměna emailů z laptopu Apple do laptopu Apple a hudba.

Ana v návrhářských šatech (již patřící do 21. století) přichází k dominantnímu partnerovi a přináší smlouvu. Probírá se smlouva a prstění, pěstění a robertky. Kolíčky na klitoris ale néééé. Dáme si občerstvení a jede se dál.

Christian rozpačitě sprostě oznamuje, jak by ji chtěl šukat, Ana váhá a nakonec mu poděkuje a odchází.

Ana končí vysokou a koná se promoce. A kdo že to promluví na promoci? Kdo jiný než Kryščn Grej. V řeči ala Misska, která chce světový mír, Christian mluví o hladovění na světě atd. Dámy, kapesníček, on je tak citlivý...

Ana a Christian spolu hovoří, Ana stále přemýšlí. Scéna nevlastní taťka poznává Anina přítele.

Slaví se ukončení školy a běda, jak Ana bude koulet očima. Christianovi se to nelíbí. Bubu, jestli budeš koulet očima, naplácám ti na zadek.... ale je čas rozbalit si dárek k promoci. Rozbalit....no, Ana dostala auto. Běda...Ana koulema očima, takže ji Christan musí odvést a naplácat na zadek...Vítej v mojem světě, ale musím zpět do kanceláře. Ostatně je to miliardář a někdy by mohl i pracovat, ne?

Mamka volá a je jí líto, že nestihla Aninu promoci. Miluji tě, já tebe taky.

Ana sice nepodepsala smlouvu, ale Christian ji chce v pokojíčku bolesti. Uplete jí cop a donese bič. Bude bičování a Beyoncééé.

Nyní se hezky oblečou a půjdou na večeři ke Christianově máti. Předtím ale sexy taneček a Sinatra. Během večeře se Christian dozví, že Ana se chystá do Georgie za matkou. To donutí Christiana se zamračit. Pak jí vynadá. Ana pláče a nechápe jeho rozervanou duši. Proč nemůžeme spolu spát v jedné posteli? Proč se tě nemůžu dotýkat. Proč? Já potřebuju víc. Christian ale není na vodění za ručičku. Měl tvrdé dětství. Víc Ana nepotřebuje vědět.

Ale stejně jí to řekne. Christianova matka byla narkomanka, která spáchala na Christianovi děsné zlo.

Fakt pojedeš do Georgie? Fakt.

Ana u matky a manžela číslo čtyři.


SMS, SMS, telefonní hovor.

OMG, zatímco si Ana dává v hotelu cosmo s máti, sms a Christian osobně. Ať žije stalkerství. Pardon, romantický přítel, který nedokáže bez ní žít víc než 10 hodin.

Ne, nebudeme řešit tu smlouvu. Ana trošku žárlí na Christianovu ex přítelkyni, na kterou přijde řeč.

Ale to vše je jedno, Ana se vznáší, doslova a do písmene. Christian ji totiž vzal na výlet letadlem. Sotva je výlet u konce, Christian má telefonický hovor a mračí se. Musí zpět do Seattlu. Pak se musí nutně setkat s Anou v pokojíčku bolesti. Bičování, bolest, blaho. Střih. Hra na klavír.

Rozčarování. Smlouva bude, nebude? Nejsem ta, kterou chceš. Ne, jsi přesně ta, kterou chci. Slzy. Jsem zamilovaná. To nesmíš.

Ana chce nazpět svoje staré auto, stařičkého brouka. Ana by chtěla svůj život zpět. Smlouva zatím nebude.

Kaněc filmá.

Dobrá zpráva o tomto filmu je, že z klišoidní kýčovité knihy vynechali Anin slovník a autorčin podpis. Film tudíž není tak děsný jako kniha. Ana nepůsobí až tak nesympaticky jako v knize, ale...

Špatná zpráva o tomto filmu je, že není erotický, o čemž může svědčit třeba doporučení Francie, film do 12 let nepřístupný.

Film působí jako průměrná, místy předvidatelná americká romantická komedie, kterou jsme již viděli stokrát a která nepřinese nic nového s občasnou vsuvkou sexu. Sexu je tam asi tak deset procent filmu, zbytek je romantická omáčka, jsou tam obnažená ňadra, jsou tam svaly, je tam zadeček, ale chybí tam smyslný sex. Místo toho je tam sterilní sex, nudný sex.

Kdyby toto měla být reklama na SM, tak by mne taková reklama nechala chladnou, protože v podání tohoto filmu to celé SM působí dosti fádně. Tvůrci si nechali ujít báječnou příležitost nafilmovat vzrušující film, který by naladil nejen dámy, ale I pány. Místo toho je z toho rozbředlá komedie, která se snaží tvářit jako drama o lásce. Jistě, nebylo to jednoduché.

Převést kýč na plátno. Problém najít herce. Anu by nechtěla hrát skutečná a zkušená herečka, a tak se museli spokojit s dcerunkou slavných rodičů. Dakota Johnson je ráda, že dostala hlavní roli. Ona sice nevypadá špatně, ale vypadá dosti staře a nepřesvědčivě na postavu, která studuje na vysoké škole a má být panna. Dakota Johnson hraje stylem ryba na souši, tj. většinu času má pootevřená ústa a občas se kousne do rtů. Ad věk - Její spolubydlící-přítelkyně vypadá nejméně na třicet let, klidně bych jí věřila, že má doma dvě uřvaná mimina. Anina matka také nepůsobí věkově adekvátně, filmařům unikla možnost obsadit coby matku Melanie Griffith a coby nevlastního otce Dona Johnsona. Mohli zahrát venkovské balíky rodiče velmi dobře.

A co pan Grey? Jestli má fakt dlouhé mužství, to neuvidíme, ale pana Greye hraje Jamie Dornan dosti rozpačitě. Půlku filmu se tváří, že neví, proč je vlastně v tomto filmu. Druhou půlku filmu se mračí a snaží se nás přesvědčit, že ho Ana přitahuje. Problém je, že Ana a Christian mají nulovou chemii, jejich scény líbací nebo sexující působí skoro směšně. A sterilně.

Dornana jsem zatím nikde jinde neviděla, takže nevím, jestli je tak mizerný herec, nebo jestli lituje, že tu roli vzal a kašle na to, aby něco hrál. V originálním znění jeho americký akcent ujde, ale občas mumlá tak, že mu není rozumět. Když se naklonil k Aně a oznámil, že ji chce šukat, tak nepůsobil moc jistě. Možná si ho dokážu představit v nějaké austenovské anglické tv inscenaci, ale v tomto působí jako špatný herec. Mračí se a mračí se a hraje na klavír a moje nervy. Má vypracované tělo, ale nechává mne chladnou. V této roli bych si asi dokázala představit tohoto herce jako sadistického sexy šmejda, který dokáže být i něžný.

Celkové hodnocení filmu? Nuda.

Hudební doprovod? Otravná hudba moderních mečících počítačově upravených zpěváků.

Vzpomínám na filmy 9 a půl týdne, Angeliku, Milence lady Chatterleyové, Milenec...a je mi líto pánů, kteří byli dovlečeni svou drahou půlkou na tuhle asexuální komedii. Film byl strategicky uveden do amerických kin okolo Svatého Valentýna, to samé v domácí Británii a jiných zemích, takže tržba bude. Je ale škoda, že se tématu ujali takoví šedivě nudní pruďasi, kteří z něj nevykřesali moc jisker.

Autor: Pavla Škorpíková | středa 18.2.2015 10:00 | karma článku: 22.96 | přečteno: 1860x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 248 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2239
Manželka, matka, milenka, muzikantka, malířka, mazlíček, mudrlantka....

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...