Pavla Škorpíková

Když slizouna hraje ve filmu sympaťák...aneb o filmu Fotograf

19. 01. 2015 10:44:28
Když slizouna ve filmu hraje sympaťák, tak ten film má velkou šanci na úspěch. S tím zřejmě počítali tvůrci filmu Fotograf, protože proč by jinak obsadili Rodena, který je mladší, hezčí a sympatičtější než stařík Saudek?

Hollywood má zvyk obsazovat sympatické herce do role slizounů. Humbert Humbert a Lolita by nebyl tak stravitelný, kdyby v něm nehrál Jeremy Irons.

Larry Flint versus lid by nebyl tak oblíbený film, kdyby v něm hrál někdo víc podobný skutečnému Flintovi, a ne Woody Harrelson.

Jan Saudek v novém filmu Fotograf, v hlavní roli Karel Roden. Proč neobsadili film někým starším a někým, kdo je více Saudkovi podobný? Aha, ono to prý není o Saudkovi, jenom je to jím inspirované. Takže tam hraje jenom jako Saudek. Sice jsem bruneta, ale začínám mít ve všem chaos.

A proč to je film a ne pohádka? Přiznám se, že nechápu film, který tvrdí, že je na základě motivů života Jana Saudka. Saudek byl nadšen tím, že se o něm natočí film, zatímco žije, ale vůbec mu nevadí tam nasekat výmysly a nevadí mu ten film pojmout coby pomstu na bývalé milence. Angažoval se u natáčení filmu, ale film prý není vyloženě o něm. Je totiž o fotografovi a volně inspirován skutečnými životními osudy Jana Saudka

Nechápu.

Buď ať něco pojmenují Fotograf a je to volně utvořený mišmaš na základě fiktivního fotografa. Nebo na základě x lidí, splácáný osud x fotografů třeba.

Nebo by to mohl být životopisný film o Saudkovi. Ale prý není. Jejich volně na motivy života Jana Saudka je divné. Asi se tím chtějí vymluvit předem, že tam jsou lži. Nemáte právo se zlobit, paní Saudková, je to přece jenom inspirováno volně životem Mistra... Nezlobte se, že tam lžeme o koncentráku, nikdy jsme netvrdili, že je to biografie. Ne, Líba není Sára, je to přece fikce, ne? Proč to berete vážně? Protože se oznámilo, že se bude točit film o Saudkovi a Saudek se u toho angažoval?

Když dělám něco na motivy života, byť volně, kde je hranice vkusu a morálního bahna? Film dělá ze Saudka chudáčka v koncentráku. Film jasně útočí na Sáru Saudkovou a vykresluje Saudka všelijak, jen ne jako sexem posedlého dědka, který nasekal x dětí s x ženskými a v jejich životě nebyl zrovna na trvalé fázi. Fotí tlustoprdky. Chudáček Fotograf byl zneužit Líbou. Ale že Fotograf zneužíval Líbu, o tom pomlčíme.

Fotograf se tváří, že je to film není o Saudkovi, stejně ale změnil raději Sáru na Líbu. Je to jako o Saudkovi, ale hraje tam chlap, který je mladší a který nemá obarvených pár chlupů na hlavě na mahagonové vrabčí hnízdo.

Film Fotograf je prý jako o Saudkovi, ale je tam chlapec, co trpěl v koncentráku, ač Saudek chodil v Práglu do školy. Pavlásková vytvořila evidentně další film o ženské bestii a moc se nezajímá o to, o čem by film měl vlastně být. Děj je mlhavý a je z toho další zbytečný český film. Roden by měl raději hledat štěky v amerických filmech než se nechat naverbovat do těchto uměleckých egonanií. Saudek spolupracoval s Pavláskovou, věděl o filmu, ale celkově z toho vychází rádobyDon Juan fotografie a hrozně mstivá osudová žena, zmanipulovaný nebohý fotograf a hraje se na city, až to bolí. Ale nemáme to prý brát vážně, protože je to jenom inspirováno Saudkem. UF!

Autor: Pavla Škorpíková | karma: 18.05 | přečteno: 1821 ×
Poslední články autora